Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Tanja logo

Tanja Dursun rođena je u Sarajevu, gdje je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti , Odsjek reklamna grafika. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, Odsjek grafika 2000. godine, a magistrirala na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, Odsjek likovnih umjetnosti, Smjer crtež, na temu » Crtež na granici apstraktnog i prepoznatljivog « 2007. godine.

Pratite me

Tanja Dursun

O meni

Tanja logo
Tanja Dursun rođena je u Sarajevu, gdje je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti , Odsjek reklamna grafika. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, Odsjek grafika 2000. godine, a magistrirala na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, Odsjek likovnih umjetnosti, Smjer crtež, na temu » Crtež na granici apstraktnog i prepoznatljivog « 2007. godine. Pored uspješnog stvaralačkog rada u oblasti crteža, slikarstva i grafike, bavi se i grafičkim dizajnom.

Bila je angažovana kao viši asistent na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu za predmet Istorija umjetnosti od 2002. - 2013. godine. Trenutno je u radnom odnosu kao profesor likovne kulture i istorije umjetnosti u JU Srednjoškolski centar ''Istočna Ilidža''.

Brojna djela Tanje Dursun nalaze se u javnim i privatnim zbirkama kako u zemlji tako i u inostranstvu ( Italija, Francuska, USA... ). Članica je Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine (ULUIH) ''Milorad Ćorović''.

Kreativna
fisija
Likovna kritika

Kad neko zakorači u zahtjevne vode umjetničkog istraživanja, i istovremeno pretenduje da da svoj doprinos inoviranju u oblasti koja je odabrana za tu svrhu, a uzročno-posljedično pretočena u umjetnikovu opsesiju, pretpostavljena težina zadatka je više nego evidentna.
Kretati se poljem nefigurativne, nepredmetne umjetnosti, gdje je težište stavljeno na čistoj ekspresiji oblika, linija ili boja, bez ikakvih asocijacija na predmetni svijet, intenzivno istraživanje stvaralačkih mogućnosti može da odvede u sferu nejasnog, nedovoljno definisanog, ili pak, autorsku impresiju, kao samovoljno odabrani čin estetske doktrine, manifestovati kao nesavladanu umjetničku praksu.

Tanja Dursun, akademski slikar, odabrala je crtež sa svim njegovim bogatstvom koje krije u sebi, sa nataloženom tradicijom i njegovom punoćom, kinetičkim kvalitetom, energijom i dominantnošću, da bi realne predloške podvrgla činu fisije i postavila crtež, kao međaš, na granicu između realnog i apstraktnog. Serija crteža, koji su nastali kao produkt Tanjinog istraživanja i sopstvenog poimanja umjetnosti i energetskih potencijala koje crtež krije u sebi, dali su nam vidljivu prestavu primarnih kvaliteta koji su se saželi u redukovanim zapisima koje je umjetnica ostavila na papiru.

Njene kompozicije su svoju hermetičnost naglo otvorile i pustile da crtež jednostavno pulsira, živi svojim životom, krećući se u jednom širokom luku od enformela, preko slikarstva gesta, znaka i simbola, da bi bio elaboriran, u možda asocijativnoj apstrakciji, kojom umjetnica uvodi i nove materijale u crtež, dajući mu sasvim drugi kvalitet.

Tokovi energije postaju vidljivi tek u Tanjinom analitičkom određivanju sistema i organizma crteža-slike. Snažno, ne štedeći na intenzitetu emocije, slikarka ulazi u igru fokusiranja mapa vizuelnih i duhovnih reakcija, koje su pokrenute sopstvenim životom. Nemir stvara skicu, poligon strasti, gdje se sučeljavaju kaligrafska profinjenost i ideološki ogoljen koloristički zapis, koji čin slikanja i crtanja uvodi u proces fuzije, gdje je asimetrija bezobličnosti poprište kolorističkih sukoba majstorski ritmične kaligrafije i vanredno žive bojene arabeske.
Strukture koje su tako nastale, imaju naglašenu samostalnost koja je isključila mit, metaforu, naraciju, a postavila u prvi plan arhitektoniku slike koja, tako osamostaljena i naizgled deformisana, odiše modernizmom crteža-kolaža šezdesetih i sedamdesetih godina XX vijeka.

Kandinski kaže : Što je oblik slobodniji to zvuči čistije i zato primitivnije. U kompoziciji, dakle, gdje je tjelesno više ili manje suvišno, ono se može i više ili manje izostaviti i zamijeniti čisto apstraktnim ili u sasvim apstraktno prevedenim tjelesnim oblicima. U svakom slučaju ovom prevođenju ili ukomponovanju čisto apstraktnog oblika osjećanje bi trebalo da bude jedini sudija, upravljač i mjerilac. I, svakako, što umjetnik više upotrebljava ove apstrahovane ili apstraktne oblike, to se u njihovom području sve više osjeća kao kod kuće i stupa sve dublje u njega. Isto tako od umjetnika vođen gledalac, koji skuplja sve više znanja na apstraktnom jeziku i na kraju potpuno ovladava njime.
Ovladavanje jezikom slikarstva Tanje Dursun pretpostavlja poznavanje tokova razvoja svremenog slikarstva XX vijeka, kao i širok i otvoren duh koji je sposoban da primi svu silinu koju slikarka odašilja, zasnivajući svaku svoju kompoziciju na relativnosti i promjenjljivosti svakog pojedinačnog oblika.

Tako Kreativna fisija, aktivira naše senzibilne potencijale i navodi nas da uđemo u svijet crteža na granici realnog i apstraktnog, gdje poznajući realno, pokušavamo da razotkrijemo apstraktno.
Sloboda kojom je umjetnica ušla u ovu zamršenu igru samo potvrduje da se u Umjetnosti ( DANAS ) ništa ne mora, i da je ona vječito slobodna. Kao što zapisuje Vasilij Kandinski: UMJETNOST BJEŽI OD “MORANJA-KAO DAN OD NOĆI.
mr Siniša Vidaković

2018 © Tanja Dursun - development Visia